novoroðenèe

Novorođenče

novoroðenèePorod je iza vas, kod kuće ste i u naručju držite novo ljudsko biće, vaše novorođenče. Zadivljeni ste, ali ujedno i zabrinuti da li ćete znati prepoznati i zadovoljiti sve njegove potrebe. Ovo poglavlje trebalo bi odgovoriti na neka od najčešćih pitanja s kojima se susrećete u prvim danima.

Temperatura prostorije u kojoj boravi donošeno novorođenče treba biti oko 24 stupnja C, ako je ono primjereno odjeveno, u otvorenoj kolijevci i pokriveno pamučnim pokrivačem. U prvom mjesecu života takva temperatura treba biti stalna danju i noću. Nedonoščad i novorođenčad male porođajne težine posebno su sklona pothlađivanju pa ih je potrebno dodatno utopliti.

 

novoroðenèePupkovina je vrpca kroz koju prolaze krvne žile kojima je tijekom trudnoće povezano dijete s majkom. Za vrijeme poroda pupkovina se prereže i podveže, najčešće plastičnom štipaljkom. Nakon toga ona se osuši, potamni i na kraju otpadne, najkasnije do trećeg tjedna života. Otpadanje pupkovine ponekad je praćeno manjim krvarenjem. Pupak će najbolje zacijeliti ako je područje oko pupkovine čisto i suho pa ga je takvim potrebno i održavati. Čistite ga sterilnom gazom namočenom u alkohol, neko antiseptično sredstvo ili sterilnu vodu. Nakon sušenja pupak prekrijte sterilnom gazom koju treba mijenjati svaki put kad se namoči mokraćom. Nekoliko dana nakon otpadanja pupka na gazi se može vidjeti manja količina sekreta. Tek nakon što je gaza potpuno čista tijekom nekoliko dana možete započeti s kupanjem. Ako je količina sekreta veća, neugodnog mirisa ili je koža oko pupka crvena potrebno je potražiti stručnu pomoć jer to može biti znak upale.

Nakon poroda kod djeteta se javlja fiziološki gubitak težine koji iznosi 5-7 % a ne bi smio biti veći od 10%. Četvrtog ili petog dana života novorođenče počinje dobivati na težini te dosegne porođajnu težinu najkasnije do 15-og dana života. U prva tri mjeseca prosječni mjesečni porast težine iznosi oko 750 grama mjesečno ili 150 – 200 grama tjedno. Novorođenčetu je jedina hrana majčino mlijeko te im nije potrebno dodavati čaj ili vodu.

Novorođenče počinje mokriti tijekom prva 24 sata života, a prvi tragovi stolice vide se unutar 48 sati od poroda. Prvih nekoliko dana stolica je crnozelene boje, žilava, ljepljiva i naziva se mekonij. Postupno postaje svjetlija a boja je promjenjiva od zelenkastožute, boje senfa do zlatnožute boje te je stolica prošarana komadićima poput sjemenki. Ako je dijete dojeno može biti više stolica tijekom dana, nakon svakog dojenja. One mogu biti mekane pa i vodenaste i nisu znak proljeva već normalna pojava. Dojena djeca mogu nekoliko dana biti i bez stolice što nije razlog za brigu.

Bljuckanje je normalna pojava kod beba, a posebno je česta kod novorođenčeta. Ako unatoč tom dobiva na težini nema razloga za brigu, iako ponekad izgleda kao da je bljucnulo čitav obrok. U tom slučaju poželjno je prekinuti podoj nakon prvih 10-ak minuta sisanja i podignuti dijete da podrigne, zatim ga vratiti na istu dojku još 10-ak minuta i na kraju ponoviti postupak podrigivanja. Na taj način bljuckanje se može smanjiti a postupno nestaje kako beba sazrijeva. Potražite stručnu pomoć u slučaju da novorođenče ne dobiva na težini, nezadovoljno je i plačljivo ili povraćanje postaje sve učestalije, nakon svakog obroka

Kihanje je često kod novorođenčadi. Na taj način izbacuje se suvišni sekret iz nosa što je važno jer dijete tijekom sisanja diše na nos. Nosne šupljine kod novorođenčadi jako su uske. Prolazak zraka kroz njih je glasan te se čuju čudni zvukovi. Ukoliko nema drugih tegoba kihanje i čujno disanje nisu razlog za brigu. Ako je disanje otežano te se sisanje prekida zbog začepljenosti nosića preporuča se ukapati u svaku nosnicu kapi fiziološke otopine prije podoja, više puta na dan, kako bi pročistili nos. Ako ni to ne pomaže zatražite pomoć liječnika.

Autor: dr. med. Blanka Labura spec. pedijatar

U Klubu se mogu dobiti informacije o maramama, slingovima, jastucima za dojenje i platnenim pelenama.

DOWNLOAD: BABY SHOPPING