Bolna stanja u trudnoći


BOLOVI U PODRUČJU ZDJELIČNOG POJASA
su posljedica djelovanja hormona relaksina pod čijim utjecajem se u trudnoći povećava rastezljivost i gibljivost ligamenata i zglobova zdjelice kako bi ona koja je inače gotovo nepomična poslužila kao prilagodljiv dio porođajnog kanala u 2.porođajnom dobu.

Bol se javlja bočno i niže od područja križa duboko u stražnjici i može se širiti natkoljenicom do koljena, može biti jednostana ili obostrana,obično nastaje iznenada,a povećava se kod okretanja u krevetu, stajanja na jednoj nozi, izlaženja iz auta,hoda po stepenicama. Često se paralelno javlja bol i na prednjem djelu zdjeličnog pojasa na samom vrhu Venerinog brijega.

Preventiva i smanjenje ovih bolova se postižu aktivacijom dubokih mišića stabilizatora tijekom izvođenja vježbi za trudnice, kao i opreznim izvođenjem vježbi istezanja kako se ne bi dalje povećavala rastezljivost koja dovodi do boli.

Ovi su bolovi za većinu trudnica podnošljivi i ne izazivaju veće poteškoće,no ponekad izrazito jaki bolovi ograničavaju mogućnost kretanja i tada je potrebno korištenje zdjeličnog pojasa i pravilni položaji tijekom svakodnevnih aktivnost koji izazivaju boli, dok je u najtežim slučajevima potrebno obezboljavanje neškodljivim sredstvima poput masaže, limfnedrenaže, TENS-a, terapije ledom i sl

ImageImage

Na slikama možete vidjeti zaštitne položaje za odmor,izlazak iz auta i pravilno postavljen zdjelični pojas.

 

POJAVA BOLNIH LEĐA U TRUDNOĆI je rjeđa i praćena površnijim bolovima koje se javljajuju u sredini leđa tkz. križima,a mogu se širiti s prednje i stražnje strane noge sve do visine stopala. Ukoliko niste sigurni da li se radi o zdjeličnoj ili leđnoj boli trebali biste potražiti savjet stručnog fizioterapeuta.

Preventiva je redovito vježbanje uz aktivaciju dubokih mišića stabilizatora,a ukoliko se bol javi predlažemo vam nekoliko vježbi kojima možete ublažiti simptome.

Vježbe je potrebno izvoditi polako i pri tome osluškivati reakcije tijela. Ukoliko vam se bol pojačava u centru leđa ali je izdržljiva možete nastaviti vježbati vjerojatno ćete nakon nekoliko ponavljanja osjetiti kako nivo boli opada. Ako se kod neke od vježbi bol pojačava prema nižim dijelovima tijela npr. stražnjici, nozi…preskočite vježbu i radite samo one koje su vam  ugodne. Svaku od vježbi ponovite pet puta i vježbajte dva do tri puta dnevno. Ako bol ne popušta nakon  4-5 dana vježbanja  i širi  se niže od stražnjice potražite stručnu pomoć fizioterapeut.

 

ImageImage

1 2 3

 

PREKOMJERNO RASTEZANJE RAVNIH TRBUŠNIH MIŠIĆA po sredini u području bijele, u trudnoći često pigmentirane crte je obično vidljivo u području pupka,te do 4cm iznad i ispod njega. Obično nije praćeno bolovima, ali kod većih razdvajanja može pogoršati zdjelične i leđne boli. Prvi znakovi ovog stanja su pojava kupole na trbuhu kod pokušaja podizanja glave iz ležećeg položaja. Razlikujemo manje razdvajanje 2-4 cm kod kojih treba samo koristiti zaštitne položaje tijekom vježbanja i svakodnevnih aktivnosti ali i veće od 5 cm kod kojih je potrebno nošenje trbušnog pojasa.Image

Trudnicu s većim razdvajanjima obavezno je naučiti aktivaciji dubokih trbušnih mišića i zaštiti od daljnjeg razdvajanja tijekom 2.porođajnog doba kako bi se spriječile kasnije komplikacije poput nastajanja kile,trbušne nestabilnosti i sl.

Manja razdvajanja obično spontano prolaze u prvih nekoliko mjeseci po porodu,a važno je u oba slučaja pratiti razvoj situacije testiranjem od strane stručne osobe ili samotestiranjem kao što je prikazano na slici

CIRKULATORNE SMETNJE su posljedica povećanog volumena krvi u trudnoći, povećane sklonosti nakupljanju tekućine u međustaničnim prostorima kao i slabljenja stijenki vena pod utjecajem hormona. Sve to može uzrokovati nastajanje venskih proširenja obično na nogama, ali isto tako i na vanjskom spolovilu.

Otekline koje pritišću na živce mogu dovesti do neugodnih probadanja, mravinjanja, zatrnutosti, a u težim slučajevima i slabosti u području za koji je odgovoran živac najčešće jedna ili obje šake, rebreni luk i sl.

Preventiva daljnjih komplikacija ovih stanja poput tromboze ili gubitka pokreta za koji je odgovoran živac je izbjegavanje dugotrajnog stajanja , vanjska kompresija – elastični zavoji,vaginalni ulošci kompresivne čarape, odmor s podignutim nogama ili rukama, izbjegavanje naprezanja, aktivne vježbe za poboljšanje cirkulacije i linfnadrenaža.