O rodilištu

Klinika za ženske bolesti i porode KBC Split; Spinčićeva 1; 21000 SPLIT

PREDSTOJNIK KLINIKE: prof. dr. sci. Deni Karelović

GLAVNA SESTRA: Radojka Vukšić, vms.

PROČELNICI zavoda Klinike:

Zavod za perinatologiju: prof. dr. sc. Damir Roje

Zavod za ginekološku onkologiju i uroginekologiju: prof. dr. sc. Deni Karelović

Odjel za neonatologiju: dr. Marija Bucat

Odjel za humanu reprodukciju s endokrinologijom: doc. dr. sc. Martina Šunj

VAŽNI TELEFONI:

Predstojnik Klinike:+ 385 21 551 227

Glavna sestra Klinike:+ 385 21 551 228

Kancelarija : + 385 21 551 210

Rađaonica:+ 385 21 551 219 (220)

Prijemna ambulanta (hitni prijem):+ 385 21 551 476

Poliklinika (upis za pregled):+ 385 21 551 211

Ultrazvučna ambulanta (upis):+ 385 21 551 474 (475)

e-mail : rodiliste@kbsplit.hr

Osnovni podaci:

Broj poroda (2014.): 4388

Učestalost carskog reza (2014.): 21,1 %

Porođaj uz partnera (2014.):  19,5 % vaginalnih porođaja

Perinatalni mortalitet (2014.): 4,3 ‰ (>1000g ili 28 tjedana); 8,3 ‰ (>500g ili 22 tjedna)

Učestalost prijevremenog porođaja (2014.):  5,63 %

Učestalost vaginalnog poroda uz epiduralnu analgeziju (2014): 3,25 %

Radno vrijeme Poliklinike: svakim radnim danom od 08:00 do 15:00 sati uz prethodni telefonski dogovor pregleda (subotom,nedjeljom i praznikom Poliklinika ne radi, a hitni pregledi obavljaju se u ambulanti Hitnog prijema). Telefonske predbilježbe primaju se isključivo radnim danom od 14:00 do 15:00 sati.

 

Raspored rada liječnika u ambulanti:

Ponedjeljak:

Ambulanta za perinatologiju: , mr.sc. dr. Zoran Meštrović, dr. Srđan Vuković, dr Zdeslav Benzon
Ambulanta za ginekologiju i ginekološku onkologiju: prof.prim.dr.sc. Deni Karelović

Ambulanta za uroginekologiju: dr. Ante Radić

Ambulanta za endokrinologiju i humanu reprodukciju: dr. Ante Mršić

Utorak:

Ambulanta za perinatologiju: prof.prim.dr.sc. Damir Roje, dr. Indira Kosović Ambulanta za ginekologiju i ginekološku onkologiju: doc. dr.sc. Boris Bačić Ambulanta za uroginekologiju: dr. Ivana Alujević Ambulanta za endokrinologiju i humanu reprodukciju: doc.dr.sc. Jelena Marušić

Srijeda:

Ambulanta za perinatologiju: doc.prim.dr.sc. Marko Vulić, dr. Sandra Benzon, dr Žana Stanić
Ambulanta za ginekologiju i ginekološku onkologiju: dr. Marko Jukić
Ambulanta za endokrinologiju i humanu reprodukciju: doc.dr.sc. Martina Šunj

Četvrtak:

Ambulanta za perinatologiju: dr. Vedran Hrboka, dr. Kristijana Novak-Ribičić
Ambulanta za ginekologiju i ginekološku onkologiju: dr. Boris Delić, dr. Sanja Mihalj-Srdelić
Ambulanta za endokrinologiju i humanu reprodukciju: dr. Teo Budimir

Petak:

Ambulanta za perinatologiju: dr.sc. Tanja Vukušić-Pušić, dr .Zrinka Maleš, dr. Jakov Viđak Ambulanta za ginekologiju i ginekološku onkologiju: dr. Smiljana Vidović-Filipović

Radno vrijeme ambulante za ultrazvuk:

ultrazvučna manbulanta za porodništvo: svakim radnim danom od 8:00 do 15:00 sati – preporuča se prethodno telefonski dogovoriti pregled na tel. 021 551 474 (475) (211)

Napomena: srijedom i četvrtkom se ultrazvučni pregledi trudnica obavljaju nakon završetka probirnih testova (dvostruki, trostruki i kombinirani test)

ultrazvučna ambulanta operativne ginekologije: ponedjeljak i srijeda od 8:00 do 15:00 sati – prethodni dogovor termina pregleda je obavezan i može se izvršiti svakim radnim danom od 14:00 do 15:00 sati na tel. 021 551 211 (212).

 

Redovni prijem u Kliniku:

Svaki radni dan u 8:00 sati u Poliklinici Klinike i najkasnije do 10:00 sati.
> Za prijem zbog operativnog zahvata treba donijeti valjanu uputnicu, nalaz specijalista Klinike koji je postavio indikaciju i kompletiranupreoperacijsku obradu s nalazom anesteziologa.
>  Redovni prijem trudnica obavlja se isključivo radnim danom od 8 do 10 sati. Za prijem treba donijeti valjanju uputnicu i svu raniju medicinsku dokumentaciju trudnoće. Indikaciju za redoviti (hladni) prijam mogu postaviti samo liječnici Kliničkog odjela za porodništvo kroz Perinatološku ambulantu, dok će sve druge trudnice prethodno biti pregledane od strane za to određenog liječnika. Trudnice kod kojih postoji potreba za intenzivnim nadzorom trudnoće kakav se može organizirati bez hospitalizacije, bit će obrađivane i naručivane na daljnje kontrole kroz Dnevnu bolnicu Klinike. Izvan navedenog vremena prijam u Kliniku organiziran je preko Hitnog prijama, ali isključivo za hitne slučajeve.

> Trudnice koje dolaze u Kliniku zbog prekida neuspješne trudnoće (Missed ab, Ab. retentus, Blighted ovum, i sl..) moraju prethodno imati nalaze krvne grupe, kompletne krvne slike i fibrinogena te mišljenje anesteziologa. Sa svim navedenim nalazima i valjanom uputnicom za Dnevenubolnicu Klinike trebaju se javiti na Hitni prijem Klinike svakim radnim danom do 12 sati, te će biti naručene na zahvat slijedeći radni dan.

> Pacijentice koje u Kliniku dolaze zbog tkz. malih zahvata (kiretaže, polipi) trebaju se javiti na Hitni prijem Klinike svakim radnim danom do 12sati s traženim nalazima. Indikaciju za zahvat postavljaju specijalisti Klinike koji istodobno određuju opseg pretraga.

Amnioskopija (pregled boje plodove vode): Svaki radni dan od 7:30 do 10 sati bez prethodne najave. Zbog pripreme prije pregleda obavezno je javiti se u Polikliniku Klinike najkasnije do 8:00 sati. Subotom, nedjeljom i praznikom Poliklinika ne radi, a amnioskopije se obavljaju u ambulanti Hitnog prijema. Za ovaj pregled nužna je „D1 uputnica” (ambulantno liječenje). Jedna uputnica vrijedi za neograničeni broj amnioskopskih pregleda (obično se pregled ponavlja svaka dva dana). Osim u iznimnim slučajevima, na prvi amnioskopski pregled treba doći u radne dane izbjegavajući subote, nedjelje i praznike.

PRENATALNA DIJAGNOSTIKA KROMOSOMOPATIJA PLODA:

Za sve testove probira („triple“, „double“ i „kombinirani test“) NUŽNA JE PRETHODNA NAJAVA koja se može obaviti osobno u poliklinici Klinike, ili putem telefona na 021 551 465 svakim radnim danom od 12:00 do 14:00 sati.

Prilikom predbilježbe trudnica mora znati tekući tjedan trudnoće. Poželjno je da ginekolog koji upućuje trudnicu na probir izračuna optimalni datum probira ovisno o trajanju trudnoće.

Trostruki „triple“ i dvostruki „double“ test (biokemijski probir na kromosomopatije ploda) primjeren je trudnicama od 15. do 17. tjedna trudnoće. Provodi se srijedom u 8:30 sati. Sa sobom treba ponijeti dvije valjane uputnice:
> ginekološki ultrazvučni pregled,
> biokemijski laboratorij KB Split s naznakom za triple test
Nalaz se izdaje na istom mjestu za tri do četiri dana od 12:00 do 14:00 sati.

Kombinirani biokemijsko-ultrazvučni test probira na kromosomopatije ploda primjeren je trudnicama od 10+3/7 do 14 tjedana trudnoće. Provodi se srijedom i četvrtkom ujutro od 8:30. Potrebno je ponijeti dvije valjane uputnice: >  ginekološki ultrazvučni pregled, >  biokemijski laboratorij KB Split s naznakom za kombinirani test ili PAPP-a i beta HCG. Rezultati se izdaju na istom mjestu, u ponedjeljak, četiri dana nakon testiranja od 12:00 do 14:00 sati.

RACZ (rana amniocenteza): Prethodni dogovor o indikaciji, terminu i samom postupku u ambulanti za fetalnu medicinu na Poliklinici Klinike je OBAVEZAN! Nakon dogovora, a za sam zahvat, doći u dogovoreni dan u ambulantu Hitnog prijema u 8:00 sati s dvije valjane uputnice:
> Dnevna bolnica Klinike za ženske bolesti i porode s naznakom: za RACZ
> Citogenetski laboratorij s naznakom: kariogram ploda
Obavezno ponijeti Trudničku knjižicu s novim nalazom krvne grupe! Nalaz amniocenteze dolazi na kućnu adresu trudnice poštom za tri do četiri tjedna.

ŠTO PONIJETI U RAÐAONICU:
> Zdravstvenu dokumentaciju (trudnička i uzv knjižica, nalazi napravljeni u trudnoći, krvna grupa i Rh faktor, nalazi od ranijih bolesti) > Osobnu iskaznicu
> Valjanu uputnicu za Rodilište
> Pribor za osobnu higijenu (gel za tuširanje, šampon, dezodorans, češalj ili četka, četkica i pasta za zube, …) > Papirnate i vlažne maramice za ruke
> Gaćice (najbolje jednokratne) > Ručnike
> Plastične čaše za jednokratnu upotrebu
> Grudnjake za dojenje i uloške za grudi
> Nekoliko paketa (4-5) vatenih uložaka s mrežicom
> Papuče, pamučne čarape
> Tekućinu: DA: negazirana voda, hladni čaj i sl. NE: gazirana pića, gusti sokovi i sl. > „Nešto za jelo“ (suhi keksi, čokolada u malim pakovanjima, …) > Mobitel koji smijete koristiti do ulaska u Rađaonicu i nakon poroda
> Ne nosite u Rodilište previše stvari – ormarići su mali, a u svim bolnicama vrijedi pravilo da zbog održavanja higijene stvari moraju biti smješteneu ormariće! >  Na porod dođite bez laka na noktima i bez nakita. Za boravka u Rađaonici ne smije se imati prstenje na rukama!

POROD UZ PARTNERA: Za porod uz partnera potrebno je javiti se tajnici Klinike (tel. 021 551 227), ili je potražiti osobno na drugom katu Klinike. Budući partneri na porodu potpisuju “Uvjete za prisustvovanje porođaju u rađaonici KBC Split” i uz uplatu od 400kn dobivaju sve daljnje informacije o dolasku na porod i Tečaju za trudnice.Trudnica i osoba u pratnji ne mora pohađati tečaj za svaki drugi i svaki slijedeći porod ukoliko su isti odslušali što dokazuju potvrdom o završenom tečaju, uz uvjet da od pohađanja tečaja do termina poroda nije prošlo više od 3 godine. U tom slučaju osoba koja prisustvuje porodu plaća naknadu u iznosu od 100,00 kn (80,00 kn uvećano za PDV) na ime troškova zaštitne opreme. Podatci za uplatu:

PRIMATELJ: KBC SPLIT, SPINČIĆEVA 1
IBAN: HR2423300031100057647
POZIV NA BROJ ODOBRENJA: 6020-1
OPIS PLAĆANJA: TEČAJ ZA TRUDNICE I NJIHOVE PARTNERE IME , PREZIME I OIB TRUDNICE IME, PREZIME I OIB PARTNERA
ŠIFRA OPISA PLAĆANJA:   16
IZNOS: 400,00 kn

 

PRIMATELJ: KBC SPLIT, SPINČIĆEVA 1
IBAN: HR2423300031100057647
POZIV NA BROJ ODOBRENJA: 6020-1
OPIS PLAĆANJA: TEČAJ ZA TRUDNICE I NJIHOVE PARTNERE IME , PREZIME I OIB TRUDNICE IME, PREZIME I OIB PARTNERA
ŠIFRA OPISA PLAĆANJA: 16
IZNOS: 100,00 kn

TEČAJ ZA TRUDNICE:

“Trudnoća, porod i novorođenče“

> Mjesto održavanja: predavaonica u prizemlju zgrade Klinike za ženske bolesti i porode

> Vrijeme održavanja: Predavanja i radionice započinju u 13:00 sati

> Period održavanja: Jednom mjesečno; početak najčešće prvog ponedjeljka u tekućem mjesecu.

> Program tečaja:

> Fiziologija trudnoće (predavač je ginekolog) > Porođaj (predavač je ginekolog) > Novorođenče (predavač je neonatolog) > Pogled medicinske sestre primalje na trudnoću i porod (predavač je primalja),Dojenje, njega novorođenčeta, Radionica – individulani rad uzprimalju

> Pomoć fizioterapeuta u trudnoći i pripremi za porod

Polaznicama Tečaja osiguran je posjet rodilištu i rađaonici Klinike u pratnji medicinskog osoblja. Zaintresirane trudnice mogu se obratiti tajnici Klinike i zatražiti termin obilaska.