Porod

Porod


nije samo kraj  trudnoće nego i veličanstven događaj u životu žene.


Dijeli se na četiri stadija.

PRVO PORODNO DOBAstadij širenja ušća maternice
Porod
Trudnica dolazi jer počinje osjećati trudove ili zbog curenja plodne vode. Medicinsko osoblje koje je prima upoznaje se sa tijekom njene trudnoće, uzimaju se osobni podaci. Pregleda se ginekološki da se ustanovi trenutno stanje i isplanira optimalan pristup. Nakon pregleda slijedi toaleta: brijanje vanjskog spolovila, klizma, tuširanje i smještanje u krevet. Klizma i brijanje su odavno napušteni u većini zapadnih zemalja. Nemaju nikakav utjecaj na trajanje poroda, na infekciju novorođenčeta ili infekciju međice. Uobičajeno se rodilja smješta u ležeći položaj. Taj je položaj pogodniji za osoblje nego za rodilju. U tom su položaju trudovi manje efikasni, bolniji, teže se kontrolira disanje, često je neugodan zbog pritiska na donju šuplju venu, a veći je pritisak na međicu. Daleko je ugodniji sjedeći, čučeći ili klečeći položaj. Trudovi su u početku rijetki i nepravilni, a onda se postepeno pojačavaju. Porod se može ubrzati “dripom” ili prokidanjem vodenjaka. Ove bi postupke trebalo primjenjivati samo ako se pojave medicinske indikacije. Porođajnu bol moguće je ublažiti pravilnim disanjem, davanjem lijekova protiv bolova ili primjenom epiduralne analgezije.

DRUGO PORODNO DOBA stadij istiskivanja djeteta
Porod
Kada je ušće maternice potpuno otvoreno, a vodenjak prsnut, trudovi postaju sve efikasniji. Tek sada rodilja počinje tiskati. Suradnja sa primaljom je izuzetno od pomoći. Rađa se dijete. Uobičajeno je u fazi najjačeg truda uraditi urez međice-epiziotomiju. Radi se zbog uvjerenja da time kasnije sprječava inkontinenciju ili spuštanje maternice. Odavno je u svijetu dokazano da epiziotomija nema takve koristi, samo ima za posljedicu dulji oporavak, veći gubitak krvi i ostaje nepotrebni ožiljak. Pucanje međice je moguće izbjeći pripremom međice u trudnoći “masažom međice”, a u fazi izgona kontroliranim tiskanjem i dobrom suradnjom sa primaljom. Nakon poroda djeteta podveže se pupkovina.

TREĆE PORODNO DOBAstadij istiskivanja posteljice

Pola sata do sat nakon poroda na osjeća stezanje maternice koje dovodi do rađanja posteljice. Detaljno se pregleda. Ukoliko je rađena epiziotomija ,u lokalnoj anesteziji se ušiva međica.

ČETVRTO PORODNO DOBAstadij ranog oporavka, prva dva sata od poroda

Za to vrijeme rodilja se nadzire u rađaonici, a potom se smjesti u sobu iz koje može vidjeti svoje dijete.

Osim CARSKOG REZA svaki je porod prirodan.
Carski rez je operacija koja sa sobom nosi rizike za majku i dijete. Veća je smrtnost majki, veći je gubitak krvi, poslijeporođajni oporavak je duži, povećana je mogućnost poteškoća kod dojenja, a i veća je pažnja potrebna u idućim trudnoćama. Carski rez bi trebalo koristiti samo kada zaista nema alternative, a i tada bi ga bilo poželjno izvesti u spinalnoj anesteziji.

PRISUTNOST BLISKE OSOBE pri porodu značajno smanjuje broj intervencija ,smanjuje potrebu za lijekovima i olakšava iskustvo rađanja. Izbor partnera uvijek je prepušten trudnici pri čemu su povjerenje i emotivna povezanost najčešći kriteriji. Uz podršku bliske osobe raste i samopoštovanje, osjećaj ispunjenosti i ukupnog zadovoljstva iskustvom rađanja.

TEČAJEVI ZA TRUDNICE idealna su prilika medicinsko osoblja da polaznike nauči sve ono što bi trebali znati, ali im cilj nije samo edukacija nego i postizanje povjerenja i prijateljskog raspoloženja. Osmišljeni tečajevi za trudnice mogu umanjiti mnoge strahove i temeljito graditi pozitivan pristup događajima koji ih očekuju. Model modernog poroda tako ne bi isključivao praćenje rodilje i djeteta niti ikakve dokazano ispravne medicinske postupke, ali bi bio humaniji pristup prema majci i djetetu.

DOWNLOAD: ŠTO PONIJETI NA POROD