autosjedalice

Autosjedalice

SIGURNO U AUTOSJEDALICI (U suradnji sa Savjetnicama za autosjedalice udruge RODA – Roditelji u akciji)

autosjedaliceVećina roditelja u Hrvatskoj ne koristi autosjedalice za prijevoz djece u automobilima, a ako ih i koriste, veliki broj autosjedalica nije primjereno montiran i/ili djeca nisu pravilno vezana u njima.

Zbog podatka da su vodeći uzrok smrti djece od 1-14 godina prometne nesreće, velik je pomak da se i zakonski reguliralo korištenje autosjedalica u prometu. Tako je od jeseni 2004. na snazi Zakon o sigurnosti prometa na cestama kojim su vozači obvezani upotrebljavati autosjedalice za malu djecu člankom 163.(2) koji glasi: Vozač osobnog automobila ne smije na prednjem sjedalu prevoziti osobu koja je pod utjecajem alkohola ili droga, dijete mlađe od 12 godina niti na stražnjem sjedalu dijete mlađe od pet godina, osim u slučaju kada na stražnjem sjedalu ima pričvršćenu dječju sjedalicu, u kojoj dijete mora biti vezano.

autosjedaliceKada su ispravno korištene, autosjedalice primjerene djetetovoj dobi i razvoju su najoptimalnije sredstvo u pružanju zaštite djetetu u vozilu. Studije i testiranja su pokazala da ispravna upotreba autosjedalica smanjuje smrtnost novorođenčadi kod sudara u vozilu za 71% , smrtnost male djece za 54% te da smanjuje potrebu za hospitalizacijom djece nakon sudara za 69%.

Većina beba rođenih u hrvatskim rodilištima odlaze u svoj kući u automobilu, smješteno u košare ili na rukama roditelja. Mnogi roditelji pogrešno smatraju da je novorođenčetu u sjedalici neudobno, a kako je vožnja od rodilišta do doma “kratka”, da je rizik da dođe do sudara mali. Međutim, statistike pokazuju da se velika većina sudara događa upravo unutar nekoliko kilometara od polazišta.

Također, većina roditelja misli da “mala” brzina vozila u gradskom prometu predstavlja niski rizik povrede ako do sudara i dođe. Međutim, kod sudara pri brzini od svega 25 km/h nevezani putnik biva bačen prema naprijed silom jačine 20 puta njegove težine, a kod sudara na brzini od svega 50 km/h, putnik udara o unutrašnjost vozila jačinom kojom bi udario o tlo da je bačen s trećeg kata. Najmlađi putnici, odnosno mala djeca, posebno su ranjivi jer ih njihova fizionomija stavlja pod veći rizik pod takvim silama, a i sigurnosni pojasevi automobila koji su dizajnirani da zaštite odrasle osobe, ne pružaju im niti približno zadovoljavajuću zaštitu. Mnogi roditelji misle da je dijete u vožnji ustvari najsigurnije u njihovom naručju, nesvjesni sile koja djeluje na putnike kod sudara te da dijete u naručju pri sudaru postaje projektil kojeg oni ne mogu zadržati koliko god čvrsto ga držali. U slučajevima kada i dijete spletom okolnosti ne izleti iz naručja (recimo, ako je u naručju unutar pojasa kojim je odrasla osoba vezana), težina odrasle osobe doslovno zgnječi dijete i može dovesti do ozbiljne ozljede ili smrti djeteta.

Postoje tri vrste autosjedalica za djecu koje se koriste ovisno o djetetovoj dobi i stupnju razvoja. Sve tri vrste dizajnirane su i testirane u odnosu na fizionomiju djeteta i fiziku sudara kako bi se djetetu pružila optimalna zaštita.

Autosjedalice za novorođenčad (od prvog dana života pa do otprilike godinu dana starosti- do 10 ili 13kg) moraju se montirati okrenute prema nazad (suprotno od smjera vožnje) zbog slabo razvijenih vratnih mišića, veličine glave te izuzetne osjetljivosti živčanog sustava pod silama kod sudara. Dijete se prevozi u smjeru suprotnom od smjera vožnje dok god ne dosegne težinu od 9kg i dok ne može samostalno ustati pridržavajući se za neki objekt što ukazuje da je vrat dovoljno jak da izdrži sile u slučaju sudara. Važno je napomenuti da su ove autosjedalice specijalno dizajnirane da se u njih mogu stavljati bebe od prvog dana.

Autosjedalice za djecu (od 9 do 18 kg) koje se montiraju u smjeru vožnje koristimo dok dijete ne preraste preporučenu težinu ili dok mu vrh ušiju ne pređe vrh sjedalice.

Autosjedalica za veliku djecu (booster) se koristi dok dijete nema više od 27 kg i 140cm visine jer ga tek tada pojas automobila može adekvatno zaštititi.

Ono što je važno kod montiranja autosjedalica u automobil jest da se ona mora u skladu s uputama proizvođača zategnuti pojasevima vozila tako čvrsto da pomicanjem lijevo-desno u onom dijelu koji je u doticaju sa automobilom ne “šeta” više od 2cm. Dijete pak u autosjedalici mora biti vezano njenim pojasevima tako da se u području gdje pojas autosjedalice prelazi ključnu kost djeteta (za novorođenčad) i prsi (za djecu) ne može provući više od jednog prsta.

Autosjedalice su testirane i sigurne za upotrebu ukoliko imaju na sebi žutu markicu sa oznakama ECE i brojevima R44.03 (ili 04). Cijena autosjedalice nije proporcionalna sigurnosti iste, važno je kako autosjedalica liježe na sjedalo automobila.

Najsigurnije mjesto u automobilu je srednje mjesto na stražnjem sjedalu.
Želimo vam sigurnu vožnju za vas i vaše dijete.