Male tajne roditeljstva u listopadu i Program obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja 10.10.2022.

POZIV NA PROJEKCIJU DOKUMENTARNOG FILMA “TRAUMA NAS UČI MUDROSTI”📣👩‍💼📽🎙

Cijeli program se provodi u partnerstvu s Gradskom knjižnicom Marka Marulića, a podržan je od Grada Splita i Splitsko- dalmatinske županije.

Broj mjesta je ograničen, a vaše cijenjene prijave zaprimamo po objavi isključivo putem emaila:
📌maletajneroditeljstva@gmail.com
📌na prijavi je potrebno navesti puno ime i prezime
📌potvrde izdajemo samo sudionicima predavanja

Veselimo se vašem sudjelovanju🤗

*Pozivamo vas na jedinstvenu hrvatsku projekciju novog dokumentarnog filma „Trauma nas uči mudrosti“, s poznatim liječnikom-dr. Gabor Maté u glavnoj ulozi.
Projekcija će se održati 10.10.2022. u 18:00 u Multimedijalnoj (Velikoj) dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu u okviru obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja 10.10.2022. i projekta Male tajne roditeljstva, uz potporu Grada Splita.

Preporučujemo da iskoristite priliku besplatno pogledati ovaj edukativan film, koji se prikazuje diljem svijeta isključivo ograničenim kanalima, a našoj udruzi je zbog volonterskog doprinosa promociji odobreno pravo na besplatnu projekciju.
Broj mjesta u dvorani je ograničen pa molimo obaveznu prethodnu prijavu na email:
📌maletajneroditeljstva@gmail.com

O FILMU:
„Trauma nas uči mudrosti“ je najnoviji dokumentarni film s dr. Gabor Maté u glavnoj ulozi. To je film o potrebi unapređenja društvenih struktura i stvaranja humanijeg pristupa boli i traumi koje nosimo još iz djetinjstva i koja poprima razmjere epidemije u današnjem društvu.
Film je u posljednjih godinu dana od početka prikazivanja pogledalo više od 6 milijuna ljudi diljem svijeta, a s ponosom najavljujemo da je preveden i na hrvatski jezik.
Ovdje možete pogledati trailer ovog filma: https://wisdomoftrauma.com

O nastanku samog filma u produkciji organizacije Science and Nonduality:
Kada su počeli raditi ovaj film prije 4 godine, producenti i voditelji organizacije civilnog društva SAND ( Science and Nonduality) su tada mislili da su jedni od sretnika koji su u životu imali sretno djetinjstvo. Kao i većina ljudi, mislili su da traumu uzrokuju grozne stvari koje se događaju ljudima, kao što su: rat, ubojstvo, nasilje, seksualno iskorištavanje itd. Ali, kako su naučili od Dr. Gabor Maté, trauma se događa svakome.
Individualno i kolektivno , svi nosimo breme boli, koju nikada nismo izrazili, jer nam manjka način izražavanja koji bi nam pomogao tu traumu podijeliti, osvijestiti i osloboditi prostor za izražavanje naših najdubljih rana. Imamo viziju društva koji može potvrditi istinu o sramu i boli zbog neispunjenih potreba koje žive skrivene, ali veoma rasprostranjene među nama.
Trauma se ne može uvijek nadvladati, ispraviti ili razriješiti, ali se može čuti, zagrliti i voljeti i upravo s tim glagolima može započeti proces iscjeljivanja traume.

Kroz ovaj film, naša je namjera potaknuti pokret stvaranja društva informiranog o traumi, društva u kojem možemo prepoznati simptome traume u nama samima i drugima, tako da počnemo gledati stvarne osobe koje se kriju iza ponašanja koje u biti predstavlja njihov odgovor na traumu.
Stvaranje ovog filma je trajalo 4 godine, a stvarali su ga voditelji organizacije civilnog društva iz Kalifornije SAND (Science and Nonduality) inspirirani javnim nastupima liječnika, Dr. Maté koji se već 30 godina posvećeno bavi istraživanjem traume, ovisnosti, dječjeg razvoja, utjecaju traume iz djetinjstva na razvoj raznih kroničnih bolesti, ovisnosti, mentalnih poremećaja itd. Liječnik je to koji oduševljava svojom autentičnošću, prodornom jasnoćom govora i posvećenosti istini. Dr. Maté pruža jedinstveni aspekt na epidemiju mentalnih poremećaja, ovisnosti i kroničnih bolesti, kojoj svjedočimo, a koja svoje korijene ima u traumi, nerazriješenoj traumi koja leži u našim tijelima, u našim međuljudskim odnosima te društvenim strukturama.

Veselimo se vašem sudjelovanju 😊

Obilježavanje Tjedna dojenja u parku Zvončac, 6.10.2022.

U okviru obilježavanja Tjedna dojenja i programa FIT- Fizički Izazovi Trudnoće, uz potporu Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Klub trudnica i roditelja Split organizira savjetodavne radionice na otvorenom u Parku Zvončac u Splitu, 6.10.2022. s početkom u 11:00.

Za sudjelovanje se potrebno obavezno prethodno prijaviti, navesti ime i prezime putem e-maila:
📌vjezbeklubtrudnica@gmail.com

Potrebno je ponijeti sa sobom ručnik ili prostirku za sjedenje.

U slučaju lošeg vremena program će se odgoditi, a prijavljeni sudionici obavijestiti o novom datumu.

Veselimo se vašem sudjelovanju🤗

MINDFULNESS ZA TRUDNICE

Pozivamo vas na besplatne radionice mindfulnessa u trudnoći pod vodstvom psihologinje Nede Pleić, u okviru programa Fit-Fizički Izazovi Trudnoće, uz potporu Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za demografiju te u okviru obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja 10.10.2022.iz  projekta Male tajne roditeljstva uz potporu Grada Splita.
Na radionice se možete prijaviti zasebno, a možete sudjelovati i na svim radionicama-molimo samo naznačiti za što se prijavljujete. 
Radionice će se održavati uživo u Klubu trudnica i roditelja Split, Ruđera Boškovića 28. u 18:00 po sljedećem rasporedu: 5.10. Mindfulness kao način očuvanja mentalnog zdravlja trudnica12.10. Mindfulness disanje koje nam pomaže u nošenju sa strahovima i boli-kod trudnica26.10. Mindfulness za nošenje s izbjegavanjem nelagode u trudnoći2.11. Mindfulness u nošenju s negativnim mislima u trudnoći9.11. Mindfulness i samosuosjećanje tijekom trudnoće
prijave na: vjezbeklubtrudnica@gmail.com
O benefitima mindfulnessa:
Mindfulness znanstveno dokazano pomaže trudnicama kod poteškoća u trudnoći:
Bolje nošenje s kroničnom boli
Smanjuje strahove od poroda
Smanjuje strahove o trudnoći i roditeljstvu
Povećava samopouzdanje u porodu i roditeljstvu
Smanjuje percepciju boli u porodu
Žene koje su prakticirale mindfulness imale su manje preranih poroda, djeca su bila bolje porođajne težine, osim toga procjenjuju majčinstvo ugodnijim iskustvom.
Prakticiranje mindfulnessa uključuje nekoliko elemenata: primjećivanje, učenje i prakticiranje svjesnosti iz trenutak u trenutak, kroz svoju okolinu, disanje i misli.
Svjesnost odnosno jednostavno uzimanje pauze i primjećivanje stvari bez dodavanja ikakve prosudbe. Uključuje i usporavanje, umjesto tipične žurbe iz jednog u drugi dio dana, iz jedne aktivnosti u drugu, iz jednog roka u drugi. Kao svaka aktivnost, mindfulness zahtijeva vježbu. Mindfulness je za nas često učenje vještine, kao na primjer kada učimo novi jezik. Prvo je važno biti motiviran naučiti novi jezik, zatim proučimo gdje i kako ga naučiti, naučimo nove riječi, ponavljamo ih sami sa sobom, ponavljamo ih s drugim ljudima, često učimo uz profesora koji nas potiče da na ispravan način koristimo naučeno. Što se više posvetimo učenju, bolje naučimo jezik. Isto tako mindfulness pomaže, kroz razne mikromeditacije, osvještavanje ovdje i sada, namjerno usmjeravanje pozornosti na aktivnosti, učenje i čitanje iz knjiga, nesustavno meditiranje… Ukoliko želimo izvući maksimum iz mindfulnessa dobro je kontinuirano i strukturirano vježbati. Znanstvena istraživanja su pokazala kako prakticiranje mindfulnessa kroz 8 tjedana pola sata dnevno čini strukturne promjene u mozgu.  
Kroz prakticiranje mindfulnessa možemo svoju trudnoću osjetiti u potpunosti, osjećati sebe i svoju bebu u svakom trenutku (procjenjivali ga mi ugodnim ili neugodnim), održati bolje odnose s partnerom, lakše se nositi sa strahovima koji se javljaju u trudnoći, te se pripremiti biti bolji roditelj. Kroz mindfulness učimo kako kada uživamo i kada nam je teško možemo osjetiti i usmjeriti se prema onome što je stvarno važno.

FIT-Fizički Izazovi Trudnoće

4. godina provedbe u 2023. godini programa FIT- Fizički Izazovi Trudnoće uz potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade!

Program FIT je naš besplatni program radionica vježbanja, prehrane i mindfulnessa , namijenjen ženama u prenatalnom i postnatalnom periodu. Program se aktualno provodi uz potporu Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u 2022. godini.

Radionice se odvijaju u redovnim mjesečnim ciklusima 8+ 1 radionica, a namijenjene su za:

-trudnice

-mame i bebe

Sve informacije o mogućnostima sudjelovanja možete saznati putem

e-maila: vjezbeklubtrudnica@gmail.com

Veselimo se vašem sudjelovanju!

VJEŽBE I RADIONICE ZA TRUDNICE-OTVORENI UPISI ZA RUJAN

RASPORED GRUPA ZA VJEŽBANJE ZA RUJAN 2022.

Otvoreni su upisi za vježbe za žene  u prenatalnom i postnatalnom  periodu pod vodstvom  licencirane fizioterapeutkinje za vježbanje s trudnicama s dugogodišnjim iskustvom,  prema rasporedu na slici 

Prvi sat je gratis.

Osim vježbi, od rujna uvodimo i NATALINU-  ciklus od 4 pripremne radionice za porod koje će se od rujna  odvijati u ritmu minimalno 1 put mjesečno, a sastoji se od:

 1. uvodne radionice ( gratis) ; predstavljanje tema,  sadržaja i cilja  ciklusa, upoznavanje

 2. radionice; u očekivanju poroda- hormoni, stanja i priprema za porod

 3. radionice; disanje i relaksacija pri porodu

 4.radionice; radionica s partnerom za pratnju pri porodu ( masaža u prilagođenim uvjetima),  završno druženje
4 radionice će se odvijati uzastopnim razmakom od par dana  u razdoblju od ukupno 2 tjedna UŽIVO  u dvorani Kluba trudnica i roditelja Split na adresi Ruđera Boškovića 28, Split ( 2.kat) u jutarnjim satima.
Raspored za prvi rujanski ciklus:
  9.9. petak u 11: 00.   1. uvodna radionica13.9. utorak u 09:00    2. radionica15.9. četvrtak u 09:00 3. radionica20.9. utorak u 09:00     4. radionica
Za sve prijave,  upise i cijene, molimo javiti se putem

e-maila: vjezbeklubtrudnica@gmail.com

mob: 091 44 00 220
U prijavi je potrebno navesti ime i prezime, broj mobitela i termin poroda.
Veselimo se vašem sudjelovanju!

NATALINA

NATALINA- tečaj pripremnih radionica disanja i relaksacije pri porodu

Od rujna uvodimo novu uslugu tečaja pripremnih radionica za porod, pod vodstvom fizioterapeutkinje Ane Čaljkušić, naše dugogodišnje djelatnice licencirane za rad s trudnicama. Naša Ana ima veliko iskustvo vođenja grupnih  vježbi sa ženama u prenatalnom i postnatalnom periodu,  individualnih savjetovanja, dugogodišnje iskustvo vođenja  radionica disanja i relaksacije pri porodu te radionica o ispravnom motoričkom razvoju djece. 
NATALINA je ciklus od 4 pripremne radionice za porod koje će se od rujna  odvijati u ritmu minimalno 1 put mjesečno, a sastoji se od: 

 1. uvodne radionice ( gratis) ; predstavljanje tema,  sadržaja i cilja  ciklusa, upoznavanje 

 2. radionice; u očekivanju poroda- hormoni, stanja i priprema za porod

 3. radionice; disanje i relaksacija pri porodu

 4.radionice; radionica s partnerom za pratnju pri porodu ( masaža u prilagođenim uvjetima),  završno druženje


4 radionice će se odvijati uzastopnim razmakom od par dana  u razdoblju od ukupno 2 tjedna UŽIVO  u dvorani Kluba trudnica i roditelja Split na adresi Ruđera Boškovića 28, Split ( 2.kat) u jutarnjim satima. 


Raspored za prvi rujanski ciklus: 


  9.9. petak u 11: 00.   1. uvodna radionica

13.9. utorak u 09:00    2. radionica

15.9. četvrtak u 09:00 3. radionica

20.9. utorak u 09:00     4. radionica
Broj mjesta u jednom ciklusu je ograničen, a  upisi su otvoreni isključivo putem e-maila:vjezbeklubtrudnica@gmail.com
Cijena za 1 ciklus od 4 radionice je 460 kn. 
U prijavi je potrebno  navesti puno ime i prezime, broj mobitela i  termin poroda. 
U narednom razdoblju planiramo uvesti i ONLINE verziju NATALINE u popodnevnim satima namijenjene trudnicama koje iz raznih razloga ne mogu prisustvovati uživo radionicama ( još su radno aktivne pa im ne odgovara jutarnji termin, ne mogu fizički dolaziti zbog liječničkih uputa, udaljene su od Splita itd.) 
Sudjelovanje na radionicama se ne može kombinirati uživo i online. 
Za sve dodatne informacije se možete obratiti putem e-maila vjezbeklubtrudnica@gmail.com  ili mobitela 091 44 00 220. 
Veselimo se vašem sudjelovanju!

OTVORENE PRIJAVE ZA BESPLATNE RADIONICE VJEŽBANJA ZA TRUDNICE U LIPNJU FIT-Fizički Izazovi Trudnoće

-besplatni program radionica vježbanja za žene u prenatalnom i postnatalnom periodu  pod vodstvom fizioterapeutkinje

-uz potporu Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade

-otvorene prijave za novi mjesečni ciklus, sve informacije i upisi na: vjezbeklubtrudnica@gmail.com

BESPLATNE RADIONICE O TJELESNOJ AKTIVNOSTI, PREHRANI I MOTORIČKOM RAZVOJU DJECE U SOLINU

U okviru obilježavanja Mjeseca i Dana obitelji i programa FIT-Fizički Izazovi Trudnoće, u partnerstvu s Gradom Solinom, uz potporu Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za demografiju, najavljujemo besplatne i otvorene radionice za roditelje i buduće roditelje 12.5.2022. u Solinu

09:30-10:30 Ispravno provođenje tjelesne aktivnosti u prenatalnom periodu

Disanje i relaksacija pri porodu

Ana Čaljkušić; bacc.ft.

10:30 Ispravna prehrana

Iva Tokić; M.Sc, Nutricionistkinja

11:00 Postnatalni oporavak majki

Motorički razvoj djece 

Ana Čaljkušić; bacc.ft.

Za sudjelovanje se potrebno obavezno prijaviti, isključivo putem emaila: vjezbeklubtrudnica@gmail.com

Mjesto održavanja je Park na Širini- livada uz Jadro, pored Klupe za dojenje i street work-out vježbališta. U slučaju kišnog vremena, radionice će se odvijati u prostorijama KUD-a Salona.

       
       

          

        

         

BESPLATNE RADIONICE MINDFULNESSA U TRUDNOĆI

Pozivamo sve zainteresirane trudnice  na dvije besplatne radionice mindfulnessa u trudnoći pod vodstvom psihologinje Nede Pleić, u okviru programa Fit-Fizički Izazovi Trudnoće, uz potporu Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za demografiju.
Radionice će se održati uživo u Klubu trudnica i roditelja Split, Ruđera Boškovića 28. 2.5. u 18 30 “Nošenje s negativnim mislima” 11.5. u 19:00 “Razvijanje samosuosjećanja”
prijave na: info@klubtrudnica-split.hr
O benefitima mindfulnessa:
Mindfulness znanstveno dokazano pomaže trudnicama kod poteškoća u trudnoći:
Bolje nošenje s kroničnom boli
Smanjuje strahove od poroda
Smanjuje strahove o trudnoći i roditeljstvu
Povećava samopouzdanje u porodu i roditeljstvu
Smanjuje percepciju boli u porodu
Žene koje su prakticirale mindfulness imale su manje preranih poroda, djeca su bila bolje porođajne težine, osim toga procjenjuju majčinstvo ugodnijim iskustvom.
Prakticiranje mindfulnessa uključuje nekoliko elemenata: primjećivanje, učenje i prakticiranje svjesnosti iz trenutak u trenutak, kroz svoju okolinu, disanje i misli.
Svjesnost odnosno jednostavno uzimanje pauze i primjećivanje stvari bez dodavanja ikakve prosudbe. Uključuje i usporavanje, umjesto tipične žurbe iz jednog u drugi dio dana, iz jedne aktivnosti u drugu, iz jednog roka u drugi. Kao svaka aktivnost, mindfulness zahtijeva vježbu. Mindfulness je za nas često učenje vještine, kao na primjer kada učimo novi jezik. Prvo je važno biti motiviran naučiti novi jezik, zatim proučimo gdje i kako ga naučiti, naučimo nove riječi, ponavljamo ih sami sa sobom, ponavljamo ih s drugim ljudima, često učimo uz profesora koji nas potiče da na ispravan način koristimo naučeno. Što se više posvetimo učenju, bolje naučimo jezik. Isto tako mindfulness pomaže, kroz razne mikromeditacije, osvještavanje ovdje i sada, namjerno usmjeravanje pozornosti na aktivnosti, učenje i čitanje iz knjiga, nesustavno meditiranje… Ukoliko želimo izvući maksimum iz mindfulnessa dobro je kontinuirano i strukturirano vježbati. Znanstvena istraživanja su pokazala kako prakticiranje mindfulnessa kroz 8 tjedana pola sata dnevno čini strukturne promjene u mozgu.  
Kroz prakticiranje mindfulnessa možemo svoju trudnoću osjetiti u potpunosti, osjećati sebe i svoju bebu u svakom trenutku (procjenjivali ga mi ugodnim ili neugodnim), održati bolje odnose s partnerom, lakše se nositi sa strahovima koji se javljaju u trudnoći, te se pripremiti biti bolji roditelj. Kroz mindfulness učimo kako kada uživamo i kada nam je teško možemo osjetiti i usmjeriti se prema onome što je stvarno važno.

FIT-Fizički Izazovi Trudnoće

Otvorene su prijave za novi mjesečni ciklus edukativnih radionica o ispravnoj tjelesnoj aktivnosti pod vodstvom fizioterapeutkinje,  na email: vjezbeklubtrudnica@gmail.com

Fit- Fizički izazovi trudnoće je besplatni program edukativnih radionica  vježbanja za trudnice i  za mame i bebe financirane uz potporu Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.