BESPLATNE RADIONICE O TJELESNOJ AKTIVNOSTI, PREHRANI I MOTORIČKOM RAZVOJU DJECE U SOLINU

U okviru obilježavanja Mjeseca i Dana obitelji i programa FIT-Fizički Izazovi Trudnoće, u partnerstvu s Gradom Solinom, uz potporu Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za demografiju, najavljujemo besplatne i otvorene radionice za roditelje i buduće roditelje 12.5.2022. u Solinu

09:30-10:30 Ispravno provođenje tjelesne aktivnosti u prenatalnom periodu

Disanje i relaksacija pri porodu

Ana Čaljkušić; bacc.ft.

10:30 Ispravna prehrana

Iva Tokić; M.Sc, Nutricionistkinja

11:00 Postnatalni oporavak majki

Motorički razvoj djece 

Ana Čaljkušić; bacc.ft.

Za sudjelovanje se potrebno obavezno prijaviti, isključivo putem emaila: vjezbeklubtrudnica@gmail.com

Mjesto održavanja je Park na Širini- livada uz Jadro, pored Klupe za dojenje i street work-out vježbališta. U slučaju kišnog vremena, radionice će se odvijati u prostorijama KUD-a Salona.

       
       

          

        

         

BESPLATNE RADIONICE MINDFULNESSA U TRUDNOĆI

Pozivamo sve zainteresirane trudnice  na dvije besplatne radionice mindfulnessa u trudnoći pod vodstvom psihologinje Nede Pleić, u okviru programa Fit-Fizički Izazovi Trudnoće, uz potporu Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za demografiju.
Radionice će se održati uživo u Klubu trudnica i roditelja Split, Ruđera Boškovića 28. 2.5. u 18 30 “Nošenje s negativnim mislima” 11.5. u 19:00 “Razvijanje samosuosjećanja”
prijave na: info@klubtrudnica-split.hr
O benefitima mindfulnessa:
Mindfulness znanstveno dokazano pomaže trudnicama kod poteškoća u trudnoći:
Bolje nošenje s kroničnom boli
Smanjuje strahove od poroda
Smanjuje strahove o trudnoći i roditeljstvu
Povećava samopouzdanje u porodu i roditeljstvu
Smanjuje percepciju boli u porodu
Žene koje su prakticirale mindfulness imale su manje preranih poroda, djeca su bila bolje porođajne težine, osim toga procjenjuju majčinstvo ugodnijim iskustvom.
Prakticiranje mindfulnessa uključuje nekoliko elemenata: primjećivanje, učenje i prakticiranje svjesnosti iz trenutak u trenutak, kroz svoju okolinu, disanje i misli.
Svjesnost odnosno jednostavno uzimanje pauze i primjećivanje stvari bez dodavanja ikakve prosudbe. Uključuje i usporavanje, umjesto tipične žurbe iz jednog u drugi dio dana, iz jedne aktivnosti u drugu, iz jednog roka u drugi. Kao svaka aktivnost, mindfulness zahtijeva vježbu. Mindfulness je za nas često učenje vještine, kao na primjer kada učimo novi jezik. Prvo je važno biti motiviran naučiti novi jezik, zatim proučimo gdje i kako ga naučiti, naučimo nove riječi, ponavljamo ih sami sa sobom, ponavljamo ih s drugim ljudima, često učimo uz profesora koji nas potiče da na ispravan način koristimo naučeno. Što se više posvetimo učenju, bolje naučimo jezik. Isto tako mindfulness pomaže, kroz razne mikromeditacije, osvještavanje ovdje i sada, namjerno usmjeravanje pozornosti na aktivnosti, učenje i čitanje iz knjiga, nesustavno meditiranje… Ukoliko želimo izvući maksimum iz mindfulnessa dobro je kontinuirano i strukturirano vježbati. Znanstvena istraživanja su pokazala kako prakticiranje mindfulnessa kroz 8 tjedana pola sata dnevno čini strukturne promjene u mozgu.  
Kroz prakticiranje mindfulnessa možemo svoju trudnoću osjetiti u potpunosti, osjećati sebe i svoju bebu u svakom trenutku (procjenjivali ga mi ugodnim ili neugodnim), održati bolje odnose s partnerom, lakše se nositi sa strahovima koji se javljaju u trudnoći, te se pripremiti biti bolji roditelj. Kroz mindfulness učimo kako kada uživamo i kada nam je teško možemo osjetiti i usmjeriti se prema onome što je stvarno važno.

FIT-Fizički Izazovi Trudnoće

Otvorene su prijave za novi mjesečni ciklus edukativnih radionica o ispravnoj tjelesnoj aktivnosti pod vodstvom fizioterapeutkinje,  na email: vjezbeklubtrudnica@gmail.com

Fit- Fizički izazovi trudnoće je besplatni program edukativnih radionica  vježbanja za trudnice i  za mame i bebe financirane uz potporu Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

FIT-Upitnik o mentalnom zdravlju i strahu od poroda u prenatalnom periodu

U nastavku se nalazi upitnik o mentalnom zdravlju i strahovima od poroda u prenatalnom periodu koji je dio istraživanja u sklopu programa FIT-Fizički izazovi trudnoće kojeg provodimo uz financijsku podršku Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade a s ciljem doprinosa bolje ravnoteže i podizanja razine mentalnog zdravlja u prenatalnom periodu. Molimo odvojite 5-10 minuta i ispunite upitnik na taj način dajući doprinos ovom aspektu programa FIT.

Zahvaljujemo na sudjelovanju.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdzf2Vy7V9MxiDE0uu1MQ80g59qbSk8sKs2-RQk3D8ADB5pCg/viewform?fbclid=IwAR1GjKmv7zWPBY_R-7WHnT0WbON1N-GJRCLOecg1ncmaDK6vxF5KYheoe90

Prehrana u trudnoći

Hrana koju žena unosi tijekom trudnoće ima utjecaj na rast, razvoj i buduće zdravlje djeteta. Vjeruje se da životne navike trudnice utječu na dvije buduće generacije; na svoje kćeri i sinove te na svoje unuke. Poželjne životne navike su pravilna prehrana, fizička aktivnost, dobar san i redukacija dnevnog stresa.

Prehrana u trudnoći trebala bi se bazirati na smjernicama pravilne prehrane za opću populaciju, a to su;

 • minimalno 5 porcija voća i povrća u danu (minimalno 2 različite voćke i 3 vrste povrća)
 • 1/3 onoga što unesemo u danu treba dolaziti iz ugljikohidrata, a potiče se unos cjelovitih žitarica
 • dovoljan unos proteina iz mahunarki, meso, ribe, jaja, mliječnih proizvoda (minimalno 0.8g/kg)
 • manji unos masnoća, biranje masnoća nezasićenog i polinezasićenog podrijetla (maslinovo ulje, sjemenke, orašidi, riba)
 • poželjno je servirati 1 plavu i 1 bijelu ribu u tjednu te ograničiti unos crvenog mesa na maksimalno 3 puta u tjednu
 • minimalno 6 do 8 čaša vode dnevno

PRAVILNA PREHRANA JE RAZNOLIKA, UMJERENA I INDIVIDUALNA.

U trudnoći je potrebno obratiti pažnju na to da je prehrana bogata:

 • omega-3 masnim kiselinama (posebno DHA) – bitne su za razvoj mozga i živčanog sustava, razvoj kognitvnih sposobnosti te pozitivno utječu na veličinu novorođenča  (plava riba, sjemenke, orašasti plodovi)
 • vitaminom D – utječe na razvoj imunološkog odgovora, kalcifikaciju kostiju, razvoj bubrega i živčanog sustava (plava riba, jaja, proizvodi obogaćeni vitaminom D)
 • B skupinom– sudjeluju u stvaranju energije, razvoju mozga i oka, a prisutni su u svim skupinama namirnica te je zbog toga potrebno jesti raznoliko
 • vitaminom B9 – sudjeluje u zatvaranju neuralne cijevi, a prisutan je u jajima, mahunarkama, zelenom lisnatom povrću i sjemenkama (kod suplementacije se preporučuje metilfolat umjersto folne kiseline)
 • kolinom – utječe na razvoj mozga i zatvaranje neuralne cijevi djeteta, a prisutan je u mesu, jajima, ribi i mliječnim proizvodima

Dodatne upute za prehranu u trudnoći:

 • koristiti samo provjerene, pasterizirane i sterilizirane mliječne i suhomesnate proizvode
 • ne jesti jetricu više od 2x mjesečno
 • ne jesti više od 2 plave ribe tjedno
 • ne piti više od 2 kave u danu
 • u prvom tromjesječju jesti koliko i ranije, u drugom dodati međuobroke

Fizički Izazovi Trudnoće – mindfulness u trudnoći

U tijeku je provedba radionica Mindfulnessa u trudnoći . Treće radionica je na rasporedu 11.04.2022. u 18:30

Vježbanje u trudnoći

Žene današnje generacije su nadišle nekadašnju zabludu o trudnoći kao vremenu mirovanja, jer zdrava i uredna trudnoća nije bolest već prirodna faza u životu žene, a redovita tjelesna aktivnost u svim fazama života, pa tako i u trudnoći donosi brojne zdravstvene dobrobiti.
Znanstvene studije provedene na ženama koje su vježbale tijekom trudnoće pokazale su minimalne rizike i značajne dobrobiti u vidu smanjene pojave gestacijskog dijabetesa, dovršenja poroda carskim rezom i korištenjem instrumentalnih zahvata, kao i skraćeno vrijeme oporavka nakon poroda. Tjelesna aktivnost se pokazala korisnom i u prevenciji depresivnih poremećaja žena u postporođajnom razdoblju.
Žene često vježbanjem u trudnoći žele zadržati fizičku kondiciju i oblik tijela, no neke promjene u rutini vježbanja, razini kondicije i obliku tijela su neminovne zbog normalnih anatomskih i fizioloških promjena tijela u trudnoći i potreba fetusa.
Sve žene kojima je vježbanje i tjelesna aktivnost sastavni dio svakodnevnog života, naročito profesionalne i rekreativne sportašice mogu s većinom tjelesnih aktivnosti nastaviti i u trudnoći, no vježbanje pod vodstvom educiranih fizioterapeuta omogućit će im zadržavanje najveće moguće razine fizičke kondicije koja je ujedno i sigurna za trudnoću. To će im omogućiti i relativno brz povratak uobičajenom intenzitetu tjelesnih aktivnosti nakon poroda. Ipak treba naglasiti kako bi u trudnoći trebalo izbjeći kontaktne sportove, ronjenje kao i sve aktivnosti s povećanim mogućnostima pada ili abdominalne traume.
Često se žene koje inače ne vježbanju također uključuju u programe vježbanja u trudnoći jer je ovo faza života kada su žene općenito spremnije usvajati zdravije životne navike zbog dobrobiti budućeg djeteta. Kod njih je stručnim vođenjem moguće čak postići umjeren i postepen napredak u fizičkoj kondiciji u odnosu na status prije trudnoće.
Stručno programirano vježbanje u trudnoći ne sadrži samo vježbe usmjerene na bolje „podnošenje„ trudnoće i poroda i one za održanje adekvatnog nivoa kardiorespiratorne kondicije, već i vježbe za izgradnju mišićnih skupina koje će biti dodatno opterećene majčinskim aktivnostima. Stoga će žena koja je vježbala u trudnoći kroz dobro izbalansiran program biti fizički spremnija na zahtjeve koje joj donosi uloga majke i u njoj će moći uživati bez bolnih stanja kao što su bolna leđa, mišićni zamor i sl.
Prije početka vježbanja potrebna je temeljita ginekološka klinička procjena individualnih rizika trudnoće kako bi se spriječilo da ostanu neprepoznati medicinski razlozi za izbjegavanje dodatnih tjelesnih aktivnosti.
Žene s medicinskim ili opstetričkim komplikacijama mogu vježbati samo po individualiziranom programu koji se prilagođava na dnevnoj bazi njihovoj kliničkoj slici uz redoviti nadzor od strane stručnjaka koji nadziru status trudnoće.
Znakovi upozorenja za prestanak vježbanja u trudnoći koje bi svaka trudnica trebala znati su: vaginalno krvarenje, bol u trbuhu, redovite bolne kontrakcije, curenje plodne vode, zadihanost prije napora, vrtoglavica, glavobolja, bol u prsima, mišićna slabost koja utječe na ravnotežu, bol ili oticanje potkoljenica.
Vježbe treba izvoditi u temperaturno neutralnom prostoru, uz redovitu hidrataciju, na podlozi koja nije pogodna za proklizavanje, u odjeći koja ne ograničava kretanje i u sportskoj obući koja dodatno štiti od ozljeda i pada.

FIT-MINDFULNESS U TRUDNOĆI

Radionice je pripremila i provodi Neda Pleić prof.psihologije

”D.O.T.S. – Djelotvoran odgovor na traumu i stres” (UP.04.2.1.11.0032)


Od 01.12.2021. sudjelujemo kao partnerska organizacija u provedbi projekta
‘D.O.T.S. – Djelotvoran odgovor na traumu i stres” (UP.04.2.1.11.0032)
U nastavku se nalazi više informacija o projektu :
Naziv projekta:
”D.O.T.S. – Djelotvoran odgovor na traumu i stres” (UP.04.2.1.11.0032)
Naziv natječaja:
Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice
Posredničko tijelo razine 1 – PT1:
Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske
Posredničko tijelo razine 1 – PT2:
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva
Nositelj projekta:
Udruga Mentor
Partneri:
Klub trudnica i roditelja Split, Caritas Splitsko – makarske nadbiskupije, Društvo psihologa u Splitu
Trajanje projekta:
1.12.2021. do 28.2.2023.
Vrijednost projekta:
Ukupna vrijednost projekta iznosi 449.499,01 kn. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 382.074,16 kn. Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 67.424,85 kn.
 
Više informacija:
Svrha projekta je osnaživanje organizacija civilnog društva za pravovremeni odgovor na krizne situacije u kontekstu brige za mentalno zdravlje građana. U okviru Elementa 1: Jačanje kapaciteta lokalnih organizacija civilnoga društva planirane su sljedeće projektne aktivnosti: 
 
1.       Organiziranje izobrazbe predstavnika organizacija civilnoga društva  u području financijskog upravljanja
2.       Edukacija o mogućnostima korištenja online alata u radu s korisnicima za zaposlenike i volontere koji rade s ranjivim skupinama)
3.       Provedba supervizijskih susreta kao oblik jačanja i unaprjeđenja kapaciteta zaposlenika i volontera organizacija civilnoga društva za neposredan rad u području socijalnog uključivanja i obrazovanja
4.       Osmišljavanje, izrada i provedba online radionica pružanja psihološke i savjetodavne pomoći osobama koje su pretrpjele traumu i stres uslijed krizne situacije
5.       Izrada online alata za samopomoć i podršku ranjivim skupinama (web stranica sa pripadajućim interaktivnim sadržajima usmjerenim ljudima koji su pretrpjeli traumu i stres usred krizne situacije)
 
Za više informacija o Eu fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr