Image

Pohrana krvi iz pupkovine

Transplatacija matičnih stanica iz koštane srži,periferne ili krvi iz pupkovine koristi se za liječenje mnogih po život opasnih bolesti već 30-ak godina. Davatelji su najčešće srodnici oboljelih, no kada se među njima ne može pronaći podudaran davatelj on se traži u javnim bankama davatelja širom svijeta. Unatoč 12 milijuna registriranih davatelja širom svijeta on se pronađe tek u 30-40 % slučajeva. U svijetu postoji velik broj bolesnika koji trebaju transplantaciju krvotvornih matičnih stanica, a ne mogu naći podudarnog darivatelja. Krv iz pupkovine pohranjena u Banci krvi iz pupkovine “Ana Rukavina” povećava mogućnost pronalaženja transplantata kojim se može spasiti život oboljelima.

Darivanje krvi iz pupkovine u javnu banku Image

Najbolje je o mogućnostima darivanja krvi iz pupkovine raspitati se na početku trećeg tromjesečja trudnoće kako bi imali dovoljno vremena za odluku i organizaciju prikupljanja. Već tada možete dati pristanak za darivanje. Krv iz pupkovine prikuplja se isključivo u slučajevima kada je majka dala izričiti pristanak za darivanje. U ostalim slučajevima posteljica s pupkovinom se jednostavno uništava kao i sav ostali biološki otpad.

Više o darivanju možete saznati na:

http://www.zaklada-ana-rukavina.hr/content/hr/banka_krvi/cesta_pitanja.aspx

Banka organizira dostavu seta za prikupljanje kao i transport prikupljene krvi u Banku iz rodilišta čije je osoblje Banka educirala za postupak prikupljanja. Splitsko rodilište je na popisu onih koji organizirano prikupljaju krv iz pupkovine za javnu banku pa je dovoljno pažljivo pročitati, isprintati i ispuniti obrasce koji se nalaze na stranici:

http://www.zaklada-ana-rukavina.hr/content/hr/banka_krvi/obrasci_za_darivateljice.aspx

te ih prilikom dolaska na porod predati osoblju rađaonice.

PLanirate li porod u nekom od rodilišta koja nisu na popisu rodilišta treba nazvati Banku radi dogovora,oni vam u roku od nekoliko dana pošalju set za prikupljanje i obrasce, a na vama je da organizirate prijevoz krvi do banke 48 sati od poroda.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti u Banku krvi iz pupkovine „Ana Rukavina“,

Zavod za transfuzijsku medicinu i staničnu terapiju, KBC Zagreb,

na telefon 01-2388-708;

e-mail: banka.ana.rukavina@kbc-zagreb.hr

.

Pohrana krv iz pupkovine za obiteljske potrebe

Krv iz pupkovine za obiteljske potrebe može se pohraniti u KBC Zagreb. Nakon potpisivanja ugovora, obitelj preuzima set za uzimanje krvi iz pupkovine. Buduća majka odlučuje u kojem će rodilištu roditi i u njemu dogovara prikupljanje krvi. To ne moraju biti samo rodilišta koja surađuju s javnom Bankom Ana Rukavina. Prijevoz krvi do KBC Zagreb organizira obitelj

Cijena postupka i čuvanja do 18. godine života djeteta cca 2000 eura.

Detalje samog postupka i primjer ugovora možete pronaći na

http://www.kbc-zagreb.hr/klinike_i_zavodi/banka%20krvi%20iz%20pupkovine

 

Banka srodne krvi iz pupkovine za obitelji s medicinskom indikacijom

U srpnju 1991. godine izvršena je prva transplantacija alogene srodne krvi iz pupkovine u Hrvatskoj u Zavodu za hematologiju KBC Zagreb kod djeteta s kroničnom mijeloičnom leukemijom. Od tada u KBC Zagreb djeluje program prikupljanja srodne krvi iz pupkovine za obitelji s medicinskom indikacijom, a odnosi se na obitelji s djetetom koje se liječi od hematološke bolesti i koje bi moglo zatrebati transplantaciju. Na zahtjev bolesnikovog liječnika (hematologa, onkologa) transplantacijski tim KBC Zagreb donosi odobrenje za pohranu krvi iz pupkovine prema Postupniku za odobravanje pohrane krvi iz pupkovine iz medicinskih razloga. Ako Tim odobri pohranu, troškove uzimanja i pohrane snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.