baby blues

Baby blues

Rođenjem i susretom s novim stvarnim djetetom blijedi ono imaginarno dijete o kojem roditelji maštaju tijekom trudnoće, a novorođeno dijete biva prihvaćeno kao ono koje ste željeli. Vrlo često 3-5 dana nakon poroda majka doživljava tzv. postporodnu krizu s lošim raspoloženjem, koje ne traje dugo, no može izazvati čuđenje okoline jer se javlja u vrijeme kad bi majka trebala biti potpuno sretna. Potrebno je znati da se nakon poroda u tijelu žene zbivaju hormonalne promjene te burne izmjene onih istih hormona koji u mozgu reguliraju raspoloženje. Na bezvoljnost koja se može javiti djeluju osjećaji umora, iscrpljenosti, pomanjkanje sna, tegobe s dojenjem. U svakoj obitelji dolaskom bebe mijenjaju se odnosi i obveze. Da bi se prilagodili na to, svim ukućanima je potrebno vrijeme. Ako kriza kratko traje, ona poput katarze ima pozitivne učinke.

Uskoro se počinje razvijati odnos između roditelja i djeteta u kojem oni počinju prepoznavati fizičke i osjećajne potrebe svog djeteta, uče tumačiti njihove još neartikulirane glasove, plač, izraze lica. Iz takvog odnosa razvija se međusobno prihvaćanje i ljubav kao temeljna vrijednost i ono najvažnije što roditelji daju svom djetetu.

Taj temeljni odnos preslikat će se na kvalitetu ostalih međuljudskih odnosa djeteta sa njegovom okolinom. Međutim ako kriza dugo traje, ne prolazi ni nakon dva tjedna, može se razviti u depresiju zbog koje je potrebno potražiti stručnu pomoć.

baby blues