POZIV NA SUDJELOVANJE U RADIONICI GRUPNE PODRŠKE

Ako vaše dijete provodi previše vremena na društvenim mrežama, slanju poruka prijateljima, igranju igrica ili je već doživjelo neki oblik nasilja i zabrinuti ste kako će to utjecati na njegov ili njezin budući razvoj i život – pozivamo vas na edukativnu i stručnu radionicu o upotrebi i zloupotrebi digitalne tehnologije kako bismo zajedno artikulirali svoje brige i strahove – što je prvi korak u njihovu prevladavanju.

U okviru projekta SEEN – Sigurnom Edukacijom Eliminirajmo Nasilje, najavljujemo i pozivamo roditelje djece koja po njihovom mišljenju provode previše vremena pred ekranima ili su doživjela bilo kakav oblik elektroničkog nasilja ili su primijetili da oni sami provode previše vremena u virtualnom svijetu. Pozivamo sve zainteresirane da se uključe u drugu radionicu grupne podrške iz projekta SEEN: “Tko je kapetan na mom brodu?” koju će voditi psihoterapeutkinja, prof. Maja Jakšić.

-Utorak, 6.4.2021. u 18:00

-Udruga udomitelja i posvojitelja djece “Tobolac” Doverska 9, Split

-Obavezan prethodan upis na e-mail: info@klubtrudnica-split.hr ili mob: 098 134 50 75

-Projekt Klub Trudnica-roditelja Split u partnerstvu s Udrugom udomitelja i posvojitelja djece “Tobolac” i uz potporu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

-Obavezno pridržavanje svih epidemioloških mjeraO čemu će biti riječi?

Djeca provode puno više vremena s ekranima nego s roditeljima; činimo li dovoljno da zaštitimo ranjivu djecu od razvoja digitalne ovisnosti i s tim povezanim neugodnim, problematičnim i opasnim ponašanjima? Kao i kod drugih kompulzivnih ili zaraznih obrazaca ponašanja, ključ za borbu su prevencija i rana intervencija.Što roditelji mogu učiniti?Dok smo na prvoj radionici grupne podrške posebnu pozornost posvetili najčešćim oblicima „cyber“ problema kao što su: digitalna distrakcija, pretjerano i kompulzivno korištenje medija, virtualna ovisnost, „emocionalna nevidljivost“ na internetu, jednostavnost stvaranja nesporazuma elektroničkim putem, digitalni detoks i dr., na ovoj radionici ćemo razmotriti pitanje upravljaju li tehnologije nama ili smo mi ti koji trebamo preuzeti kormilo u našem životu?Imamo li luksuz sebi dozvoliti da vanjske okolnosti upravljaju nama ili ako smo već zbog poznatih razloga obavezni dio našeg vremena pokloniti ekranima, kako možemo ojačati našu otpornost na vanjske utjecaje?Je li zapravo „kriv ekran”? Što je to što odvlači našu djecu (ili nas odrasle) ? Što je to što im (nam) fali u stvarnim odnosima da moraju (moramo) bježati u virtualni svijet…?Kao i kod svih drugih ovisnosti, pravo pitanje koje trebamo postaviti nije: Zašto ovisnost? nego: Zašto ta potreba za bijegom, odnosno olakšanjem kojeg daje ovisnost o nečemu…?Odakle tolika praznina, tolika bol?A u kontekstu usmjerenosti na ekrane-jesu li naši međuljudski odnosi unutar kojih živimo i funkcioniramo dovoljno ispunjavajući, imaju li takav učinak da nas drže povezane u živom odnosu, tako da nemamo (ili da djeca nemaju) potrebu za bijegom u virtualni svijet ili nešto drugo…Veselimo se vašem sudjelovanju!