Prehrana u trudnoći

Zdrava prehrana kao zalog zdravoj trudnoći treba početi puno prije začeća

Ishrana žene nekoliko mjeseci prije nego začne može biti jednako važna za dobrobit bebe kao i hrana koju jede tijekom trudnoće. Uravnotežena, raznolika ishrana koja sadrži veliku količinu složenih ugljikohidrata bogatih vlaknima, voća i povrća, a siromašna je zasićenim masnoćama, pomoći će budućoj majci da bude dobro i ostane u formi, a fetusu pružiti sve neophodne hranjive tvari za zdrav razvoj.

Folna kiselina se danas smatra važnim činiteljem prevencije oštećenja neuralne cijevi fetusa te se preporučuje njeno uzimanje u RDA dozi (400 mikrograma folne kiseline dnevno) najmanje tri mjeseca prije začeća i u prvom tromjesječju trudnoće. Folnu kiselinu možete pronaći u tabletama multivitamina, cjelovitom kruhu, riži, tjestenini i žitaricama. Dovoljno folne kiseline možete osigurati i ako jedete velike količine jetre, povrća zelenih listova, citrusnog voća, cjelovitih žitarica, osušenih grahorica i graška.

Imageu trudnoći ovisi o tjelesnoj masi prije trudnoće, optimalan je prirast od10 do12,5 kg. U zadnjem trimestru dozvoljen je prirast od 0,5 kg/tjedno. Tijekom trudnoće nije potrebno „jesti za dvoje“. Energetske i hranidbene potrebe povećavaju se za samo 140 Kcal/dan u prva tri mjeseca trudnoće te za 350 Kcal/dan u zadnjem tromjesečju.

Osnovni sastojci hrane:

Današnjim izučavanjem o prehrani pokazalo se da su punovrijedni sastojci hrane: bjelančevine, masnoće i ugljikohidrati.Hrana sadrži i nehranjive sastojke bez kojih nije moguć život, a to su: vitamini, mineralne tvari i voda. Namirnice su prema učestalosti dnevne potrošnje podijeljene u šest skupina.

Ø 1. Skupina: žitarice i proizvodi od žita,te krumpir (6-11 serviranja dnevno)

Serviranje podrazumijeva:

Ø veliki komad kruha (30-40 g

Ø 3 mala krekera

Ø ½ šalice kuhane tjestenine

Ø ½ šalice kuhanih žitarica

Ø ¾ šalice muslija te 1 srednji krumpir (100 g)

Nerafinirane žitarice bogat su izvor vlakana koje preveniraju opstipaciju (zatvor)

Ø 2. Skupina: povrće i voće (najmanje 5 serviranja dnevno)

Serviranje podrazumijeva:

Ø ½ šalice povrća: mrkva, crveni luk, grah, grašak

Ø 1 šalica blitva. špinat, kupus, brokula

Ø 1 srednja rajčica

Ø 1 srednja jabuka, kruška, naranča

Ø ½ šalice bobičastog voća

Ø 160 ml povrtnog ili voćnog soka

Preporuka je konzumirati sezonsko voće i povrće u svježem obliku ili lagano i kratko prokuhano

Ø 3. Skupina: Mlijeko i mliječni proizvodi (3-4 serviranja dnevno).

Serviranje sadržava:

Ø 1 šalica jogurta

Ø 1 šalica mlijeka

Ø 45 g tvrdog sira

Svakako dati prednost obranim proizvodima sa smanjenim udjelom šećera i masnoća

Ø 4. Skupina : Riba, meso i grahorice (2 serviranja dnevno).

Serviranje sadržava:

Ø 1 šalica kuhane leće, soje, slanutka, graha

Ø 2 jaja

Ø 60-90 g mršavog mesa

Ø 2/3 šalice tofu sira

Ø 60-90 g peradi ili ribe

Ograničiti unos mesnih prerađevina na 1-2X tjedno, bogati su solima i masnoćama

Ø 5. Skupina:masnoće, šećeri i sladila (konzumirati pažljivo).

Namirnice ove skupine su: maslac, margarin, ulje, šećer, slastičarski proizvodi, i sve namirnice bogate šećerom, solju ili masnoćama

Ø 6. Skupina: tekućina (6-8 čaša vode dnevno)

Što treba izbjegavati u trudnoći?

Ø Sirovu hranu-sirova riba, plodovi mora, tartar umak, slabo pečeno meso peradi, nekuhano ili nepasterizirano mlijeko, meko kuhano ili nedovoljno pečeno jaje

Ø Pivo, vino, likere-sadrže alkohol

Ø Čaj, kava i druga pića s visokom koncentracijom kofeina- sadrže kofein i tein (konzumirati umjereno, 1-2 šalice).

Ø Suhomesnate proizvode-sadrže nitrite, nitrate i nitrozamini-sastojke

Ø Zamrznute namirnice i gotova te polugotova jela- sadrže mononatrij glutamat.

Ø Sireve od nepasteriziranog mlijeka kao Brie, Camembert, Gorgonzola, Roqufort…

Ø Lijekovi i dodaci prehrani-samo uz preporuku i odobrenje liječnika. Pojedini lijekovi mogu imati štetan učinak na Vaše dijete

Ø Reduktivnu prehranu bez nadzora stručne osobe
NEKA HRANA BUDE VAŠ LIJEK, A LIJEK VAŠA HRANA!

HIPOKRAT