Prehrana u trudnoći
Zdrava prehrana kao zalog zdravoj trudnoći treba početi puno prije začeća
Ishrana žene nekoliko mjeseci prije nego začne može biti jednako važna za dobrobit bebe kao i hrana koju jede tijekom trudnoće. Uravnotežena, raznolika ishrana koja sadrži veliku količinu složenih ugljikohidrata bogatih vlaknima, voća i povrća, a siromašna je zasićenim masnoćama, pomoći će budućoj majci da bude dobro i ostane u formi, a fetusu pružiti sve neophodne hranjive tvari za zdrav razvoj.
Folna kiselina se danas smatra važnim činiteljem prevencije oštećenja neuralne cijevi fetusa te se preporučuje njeno uzimanje u RDA dozi (400 mikrograma folne kiseline dnevno) najmanje tri mjeseca prije začeća i u prvom tromjesječju trudnoće. Folnu kiselinu možete pronaći u tabletama multivitamina, cjelovitom kruhu, riži, tjestenini i žitaricama. Dovoljno folne kiseline možete osigurati i ako jedete velike količine jetre, povrća zelenih listova, citrusnog voća, cjelovitih žitarica, osušenih grahorica i graška.
Imageu trudnoći ovisi o tjelesnoj masi prije trudnoće, optimalan je prirast od10 do12,5 kg. U zadnjem trimestru dozvoljen je prirast od 0,5 kg/tjedno. Tijekom trudnoće nije potrebno „jesti za dvoje“. Energetske i hranidbene potrebe povećavaju se za samo 140 Kcal/dan u prva tri mjeseca trudnoće te za 350 Kcal/dan u zadnjem tromjesečju.
Osnovni sastojci hrane:
Današnjim izučavanjem o prehrani pokazalo se da su punovrijedni sastojci hrane: bjelančevine, masnoće i ugljikohidrati.Hrana sadrži i nehranjive sastojke bez kojih nije moguć život, a to su: vitamini, mineralne tvari i voda. Namirnice su prema učestalosti dnevne potrošnje podijeljene u šest skupina.
Ø 1. Skupina: žitarice i proizvodi od žita,te krumpir (6-11 serviranja dnevno)
Serviranje podrazumijeva:
Ø veliki komad kruha (30-40 g
Ø 3 mala krekera
Ø ½ šalice kuhane tjestenine
Ø ½ šalice kuhanih žitarica
Ø ¾ šalice muslija te 1 srednji krumpir (100 g)
Nerafinirane žitarice bogat su izvor vlakana koje preveniraju opstipaciju (zatvor)
Ø 2. Skupina: povrće i voće (najmanje 5 serviranja dnevno)
Serviranje podrazumijeva:
Ø ½ šalice povrća: mrkva, crveni luk, grah, grašak
Ø 1 šalica blitva. špinat, kupus, brokula
Ø 1 srednja rajčica
Ø 1 srednja jabuka, kruška, naranča
Ø ½ šalice bobičastog voća
Ø 160 ml povrtnog ili voćnog soka
Preporuka je konzumirati sezonsko voće i povrće u svježem obliku ili lagano i kratko prokuhano
Ø 3. Skupina: Mlijeko i mliječni proizvodi (3-4 serviranja dnevno).
Serviranje sadržava:
Ø 1 šalica jogurta
Ø 1 šalica mlijeka
Ø 45 g tvrdog sira
Svakako dati prednost obranim proizvodima sa smanjenim udjelom šećera i masnoća
Ø 4. Skupina : Riba, meso i grahorice (2 serviranja dnevno).
Serviranje sadržava:
Ø 1 šalica kuhane leće, soje, slanutka, graha
Ø 2 jaja
Ø 60-90 g mršavog mesa
Ø 2/3 šalice tofu sira
Ø 60-90 g peradi ili ribe
Ograničiti unos mesnih prerađevina na 1-2X tjedno, bogati su solima i masnoćama
Ø 5. Skupina:masnoće, šećeri i sladila (konzumirati pažljivo).
Namirnice ove skupine su: maslac, margarin, ulje, šećer, slastičarski proizvodi, i sve namirnice bogate šećerom, solju ili masnoćama
Ø 6. Skupina: tekućina (6-8 čaša vode dnevno)
Što treba izbjegavati u trudnoći?
Ø Sirovu hranu-sirova riba, plodovi mora, tartar umak, slabo pečeno meso peradi, nekuhano ili nepasterizirano mlijeko, meko kuhano ili nedovoljno pečeno jaje
Ø Pivo, vino, likere-sadrže alkohol
Ø Čaj, kava i druga pića s visokom koncentracijom kofeina- sadrže kofein i tein (konzumirati umjereno, 1-2 šalice).
Ø Suhomesnate proizvode-sadrže nitrite, nitrate i nitrozamini-sastojke
Ø Zamrznute namirnice i gotova te polugotova jela- sadrže mononatrij glutamat.
Ø Sireve od nepasteriziranog mlijeka kao Brie, Camembert, Gorgonzola, Roqufort…
Ø Lijekovi i dodaci prehrani-samo uz preporuku i odobrenje liječnika. Pojedini lijekovi mogu imati štetan učinak na Vaše dijete
Ø Reduktivnu prehranu bez nadzora stručne osobe
NEKA HRANA BUDE VAŠ LIJEK, A LIJEK VAŠA HRANA!
HIPOKRAT