Protokol poroda

ULAZAK U RAĐAONICU KLINIKE ZA ŽENSKE BOLESTI I PORODE obavlja se u ambulanti Hitnog prijema Klinike. Ukoliko je jasno da je porod započeo, ili je već u tijeku, medicinska sestra nakon upisa (šalter na Centralnom prijemu KBC-a) i presvlačenja u spavačicu (isključivo bolnička odjeća; rodilje koriste svoju obuću) vodi rodilju u Rađaonicu. Kada nije jasno je li porod započeo, na poziv medicinske sestre dolazi liječnik i nakon pregleda dogovara daljnji postupak

NAKON ULASKA U RAĐAONICU slijedi uzimanje podataka (anamneza) i klinički pregled. Ponekad se napravi i ultrazvučni ili kardiotokografski pregled (CTG) kojim se kroz neko vrijeme prate otkucaji fetalnog srca. Klistiranje i brijanje stidnih dlaka uobičajan je, ali ne i obavezan postupak. Potom (obično nakon jedan sat) rodilja se tušira. CTG nadzor se provodi rutinski i kod svih rodilja. Aktivno vođenje poroda s prokidanjem vodenjaka (amniotomija)i stimuliranjem trudova lijekovima (DRIP, Prepidil gel) primjenjuje se ovisno o okolnostima. Ukoliko rodilja ne želi rađati na preporučeni način, može to zatražiti i bit će joj udovoljeno u svim slučajevima osim kada bi time moglo biti ugroženo njeno ili djetetovo zdravlje. Ustajanje iz kreveta za vrijeme poroda je dozvoljeno, ali samo uz suglasnost osoblja. Konzumacija hrane i pića u Rađaonici dozvoljena je u razumnim i ograničenim količinama. Predlaže se jesti suhe kekse ili čokoladu, a piti negazirana pića iz plastičnih flašica od pola litre. Pušenje i pijenje alkohola strogo je zabranjeno. Korištenje mobitela nije dozvoljeno za trajanja samog poroda. Nakon što legne u krevet, od rodilje se traži da mobitel ugasi i isti može ponovno upaliti tek nakon poroda djeteta.

DOLAZAK PARTNERA NA POROD u Rađaonicu je predviđen neposredno nakon što rodilja legne u krevet. Odlazak u toalet dozvoljen je u dogovoru i uz pratnju osoblja. Ako se rodilja želi tuširati tijekom poroda, bit će joj omogućeno uz pratnju i ukoliko tijek samog poroda to dozvoljava.

EPIZIOTOMIJA (urez međice) se koristi u cca. 70% vaginalnih poroda. Ukoliko rodilja želi rađati bez epiziotomije, treba o tome obavijestiti osoblje. Takva želja rodilje će se respektirati i pokušat će joj se udovoljiti, ali konačnu odluku donosi liječnik ili primalja u samom trenutku rađanja djeteta. 

NAKON PORODA djete se pokaže majci pri čemu mora identificirati spol i usporediti brojeve na narukvicama koje dobivaju ona i djete. Potom se djete polaže majci na prsa i u kontaktu “koža na kožu” (skin to skin) slijedi prvi podoj. Prvo kupanje i mjerenje težine i duljine djeteta obavlja se nakon određenog vremena u dogovoru s majkom. U međuvremenu se očekuje porod posteljice, nakon čega se kirurški zbrine epiziotomija (ukoliko je napravljena) ili mogući spontani razdor međice te kontrolira stanje rodilje. Tada je dozvoljeno korištenje mobitela, ali ne i ustajanje iz kreveta. Dva sata nakon poroda kolicima se rodilja premješta na odjel babinjača. Stimulira se na ustajanje i mokrenje uz pomoć medicinske sestre. Rodilja smije jesti i piti slobodnije nego u Rađaonici. Dijete na Odjel babinjača odlazi zajedno s majkom i ostaje s njom u sobi cijelo vrijeme. Splitsko rodilište nosi UNICEF-ovu titulu “Rodilište prijatelj djece” što, između ostalog, podrazumijeva isključivost dojenja u prehrani novorođenčeta. Sve informacije o tome mogu se dobiti već prilikom prijema u Kliniku, u Rađaonici ili Odjelu babinjača i to od strane osoblja kao i putem pisanog materijala.

DNEVNI RITAM NA ODJELU započinje vizitom svakog dana u 7:30 sati ujutro kada babinjače moraju biti u svojim krevetima i pripremljene za pregled prema dogovoru s odjelnom sestrom.

POSJETE su predviđene od 16:30 do 17:30 sati. Van tog vremena posjete nisu dozvoljene. Kod jedne babinjače može u istom trenutku u posjeti biti najviše dvoje ljudi.

OTPUST majki s djecom je treći dan po porodu od 11:00 sati nadalje (treći dan znači npr. porod u ponedjeljak, otpust u četvrtak). Otpust nakon carskog reza je šesti dan nakon poroda.