Njega zubi u trudnoći

Zdravi zubi trebaju ostati zdravi i u trudnoći

Svaka trudnica bi trebala nakon pozitivnog nalaza trudnoće od strane ginekologa posjetit stomatologa i dobiti informacije važne za zdravlje usne šupljine i zubi, kako bi se pravilno razvili zubi još nerođenog .

ZABLUDE I ČINJENICE

Trudnoća je potpuno prirodno stanje, iako se promjene na tijelu žene događaju. Povećava se razina hormona, pojačava se prokrvljenost sluznica, što je posebno vidljivo na sluznici usne šupljine. To može izazvati upalu i krvarenja, ukoliko higijena usne šupljine nije odgovarajuća. Često krv preplaši trudnicu koja zatim još lošije I rjeđe četka zube, pa upala zubnog mesa i snižena kiselost usne šupljine uslijed povraćanja može povećati sklonost trudnice karijesu. To je glavni i jedini razlog zašto u trudnoći može doći do propadanja zubi. Još ponegdje uvriježeno shvaćanje da trudnica gubi kalcij za razvoj djeteta je znanstveno opovrgnuto pa to nije razlog propadanju zubiju u trudnoći.

Trudnice često izbjegavaju stomatološke zahvate bojeći se za razvoj svog djeteta. Kod normalne trudnoće nema nikakve opasnosti za plod, a najpogodnije vrijeme za zahvate je razdoblje između četvrtog i osmog mjeseca. Trudnica može primiti lokalnu anesteziju jer nema utjecaja na dijete, a bezbolnost postupka smanjuje razinu adrenalina koja se luči pa se izbjegava štetno djelovanje boli na vegetativni sustav.

Rendgenska snimanja mogu se obavljati, uz potrebnu zaštitu i ispravan aparat, ako su potrebna, ali bi ih trebalo izbjegavati, posebno u prva tri mjeseca.

Svakako posjetite svog stomatologa kad saznate da ste trudne, on će vam dati korisne savjete za zaštitu vašeg oralnog zdravlja i uputit će vas kako ćete se brinuti za zube vašeg nerođenog djeteta.